«Лимонівська» виставка у Харкові - Усенко, Наталя Олександрівна (АРТПРОСТІР, 2015)
Однією з важливих подій у художньому житті Харкова був сплеск неофіційного мистецтва у період 1960–1970-х рр. Першим вагомим кроком до творчої свободи стала вулична виставка 1965 р., створена колективом молодих митців та літераторів — вихідців зі студії театраль-ного художника Олексія Щеглова. Дана публікація присвячена дослідженню цієї непересічної події, осмисленню її значення в контексті розвитку художнього життя Харкова другої половини ХХ ст., визначенню впливу представників неофіційного мистецтва та їхньої діяльності на мистецький процес міста.Ключові слова:художнє життя, Харків, неофіційне мистецтво, В. Бахчанян, «абстрактна» виставка.Усенко Н.А.«Лимоновская» выставка в ХарьковеОдним из важных событий в художественной жизни Харькова был всплеск неофициального искусства в период 1960–1970-х гг. Первым весомым шагом к творческой свободе стала уличная выставка 1965 г., организованная коллективом молодых художников и литераторов — выход-цев из студии театрального художника Алексея Щеглова. Данная публикация посвящена иссле-дованию этого события, осмыслению ее значения в контексте развития художественной жизни Харькова второй половины ХХ в., определению влияния представителей неофициального искус-ства и их деятельности на художественный процесс в городе.Ключевые слова:художественная жизнь, Харьков, неофициальное искусство, В. Бахчанян, «абстрактная» выставка.Usenko N.“Lymoniv” exhibition in KharkivOne of the most important events in artistic life of Kharkiv was a surge of unofficial art in 1960–1970. The street exhibition of 1965, organized by a team of young artists and writers from Oleksii Shcheglov’s art-studio, became the first major step to artistic freedom. This article is devoted to investigation of this remarkable event, comprehend its meaning in the context of the artistic life of Kharkiv in the second half of XX century, to definition of the influence of representatives of unofficial art and their activities on the artistic process of the city.Key words:artistic life, Kharkiv, unofficial art, V. Bahchanian, “abstract” exhibition.