Искусство homo aestheticus, или Возможно ли эстетически воспринимаемое искусство? - Никонова, Светлана Борисовна (АРТПРОСТІР, 2015)
В статье рассматривается вопрос о возможностях определения понятия искусства. Сделан вывод об обусловленности определения искусства как искусства эстетическим критерием его оценки, возникающим в контексте специфической парадигмы мысли, связанной со становле-нием особого типа человека — homo aestheticus.Ключевые слова:эстетика, искусство, homo aestheticus, современное искусство, эстетическое суждение.Ніконова С.Б.Мистецтво homo aestheticus, або Чи можливе мистецтво, що естетично сприймається?У статті розглядається питання про можливості визначення поняття мистецтва. Робиться висновок про обумовленість визначення мистецтва як мистецтва естетичним критерієм його оцінки, що виникає в контексті специфічної парадигми думки, пов’язаної зі становленням особли-вого типу людини — homo aestheticus.Ключові слова: естетика, мистецтво, homo aestheticus, сучасне мистецтво, естетичне судження.Nikonova S.The art homo aestheticus or Is the aesthetically perceived art possible? The article discusses the ways of the essence of the concept of art. It is concluded that the essence of art is based on aesthetic criterion of evaluation arising in the context of a specific paradigm of thought associated with the formation of a special anthropological type — homo aestheticus. Key words:aesthetics, arts, homo aestheticus, contemporary arts, aesthetic judgment.