ВИШИТІ СЕРВЕТКИ ЯК ДЖЕРЕЛО ДОСЛІДЖЕННЯ МІСЬКОЇ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ ПОЧАТКУ 1970-х РОКІВ - КОНОВАЛОВА, ОЛЬГА ВОЛОДИМИРІВНА (АРТПРОСТІР, 2025)
У статті вперше досліджується матеріал з особистого архіву автора – вишиті серветки, тканою основою для яких послужили бавовняні залишки від трикотажного та швейного виробництва в місті Черкаси початку 1970-х років. Білі квадратні лоскути розміром 40х40 см часто не використовувались за призначенням, для очищення обладнання та інструментів. Ощадливі робітники заводу «Фотоприлад», куди привозили такий «витратний матеріал», виносили цей безкоштовний крам за межі підприємства й роздавали знайомим. Мешканка Черкас Христина Гізніченко (1917– 2010) перетворювала бавовняну тканину на ексклюзивні декоративні серветки. Квдрати довільно обрізалися ножицями до форми кола і набували близько 37–38 см у діаметрі, кромка обв’язувалась гачком. До пошуку зображень з журналів і поштових листівок майстриня залучала онуку (автора статті). Перевага надавалася зображенням флори й фауни а також предметам побуту (чайник, стакан, парасолька, тощо). Складні фігури перебивались на тканину через копіювальний папір. В окремих випадках, коли бажане зображення не знаходилось – малюнок на тканині створювала бабуся чи її онука. Тому фігури на серветках були двох типів – реалістичні, складно деталізовані (бджола, мураха, лев) й спрощені до примітивності (м’ячик, квітка, повітряна кулька). Зображення вишивались стебловим швом нитками муліне, інколи для виразності окремих елементів – гладдю. Серветки використовувались доволі часто, відтак, їх функціональність з наступним пранням і прасуванням не вимагала складних технік вишивки. Весь процес роботи формував у підростаючого покоління захоплення творчістю, а для дорослих вишиті зображення були приводом для спілкування за святковим столом. Поліфункціональні декоративні серветки, створені за умов тотального дефіциту із залишків промислового виробництва творчою фантазією Христини Гізніченко, стали невід’ємною частиною побуту сім’ї, унікальним зразком, який об’єднав естетичну, виховну та комунікативну функції.